Wetenschappelijke studies tonen aan dat shockwave therapie bij diverse aandoeningen goede resultaten geeft. Chronische pijn wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen of verkalkingen van pezen of een slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (triggerpoints) kunnen veel pijn veroorzaken. Shockwave therapie wordt beschouwd als een van de meest innoverende ontwikkelingen in de recente pijnbehandeling. Succesvolle resultaten worden vaak al bereikt na slechts enkele behandelingen.
Neem contact op
Shockwave therapie
Shockwave therapie helpt bij chronische pijn van pezen of spieren
Bron: Fyzzio
Voor welke aandoeningen kunt u onder andere terecht?
Chronische schouderpijn
Hielpijn
Chronische elleboogpijn
Pijn net onder de knieschijf
"Ik heb al een langere tijd last van mijn pezen en spieren. Toen kwam ik deze praktijk tegen ik was er gelijk erg tevreden over. Shockwave werkt super het gaat snel en pijnloos. Dit middel werkt perfect voor mij. Ik ben hier erg tevreden over!" - Katie Meulberg
Hoe werkt shockwave therapie?
Shockwave therapie is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige ‘schokgolven’. Deze worden door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben. De bekendste medische toepassing van shockwaves is het vergruizen van nierstenen. Binnen de fysiotherapie wordt een hiervan afgeleide vorm van shockwave therapie gebruikt. Fysiotherapeuten passen de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. bij een tennisarm, verkalking in het schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees, hielspoor, maar ook spasticiteit. Shockwaves versnellen het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie.
2 verschillende vormen van shockwave therapie
Shockwave therapie heeft een wetenschappelijk bewezen effect en heeft een belangrijke plaats gekregen als aanvulling op onze fysiotherapeutische behandelingen. Er zijn twee verschillende vormen van shockwave therapie te onderscheiden: radiale shockwave en gefocusseerde shockwave. Bij Fysiotherapie Schinnen maken we gebruik van beide vormen shockwave therapie. Het inzetten van de combinatie tussen radiaal en gefocusseerd biedt een grote meerwaarde voor u als patiënt. Beide vormen hebben eigen karakteristieken en focusgebieden, waardoor ze elkaars werking kunnen versterken.
Radiale shockwaves
Radiale shockwaves leveren de meeste energie aan het huidoppervlak, met verminderde dieptewerking vergeleken met gefocusseerde shockwaves. Ons Storz-apparaat genereert een laag tot gemiddeld energieniveau, wat feitelijk drukgolven, geen shockwaves, produceert.
Radiale shockwave therapie verbetert voornamelijk doorbloeding en stofwisseling, bevordert afbraak van afvalstoffen in spieren of pezen en biedt vrijwel directe pijnverlichting. Het is geschikt voor grotere behandelgebieden en is weinig pijnlijk. Het is effectief bij aandoeningen zoals triggerpoints, peesontstekingen, hielspoor en spasticiteit.
Gefocusseerde shockwaves
Gefocusseerde shockwaves werken juist dieper (3 tot 12,5 cm) en verdelen de energie over een kleiner oppervlak dan radiale shockwaves. Hierdoor richten ze zich meer op celniveau in uw lichaam. Met diverse opzetstukken kunnen we heel precies dieperliggende problemen behandelen.
Naast gunstige effecten op doorbloeding en stofwisseling, stimuleren gefocusseerde shockwaves stamcellen en neuronen, en hebben ze een ontstekingsremmende werking.
Gefocuseerde shockwaves zijn geschikt voor aandoeningen zoals diepe triggerpoints, pseudartrose, calcificaties, botpathologieën, Dupuytren en enthesopathieën.
Peri-actor set als aanvulling op shockwave
Naast het radiale en gefocusseerde shockwave, maken we bij Fysiotherapie Schinnen ook gebruik van de opzetstukken uit de Peri-actor set van Storz. De opzetstukken zijn zeer geschikt voor gebruik bij myofasciale pijnsyndroom, welke o.a. zorgt voor pijnlijke spierverhardingen, bewegingsbeperking, stijfheid en krachtverlies. De Peri-actor set wordt ingezet om het gebied om de klachten heen te behandelen.
Veelgestelde vragen over shockwave therapie
Ten eerste lokaliseert de behandelaar het pijngebied na een gesprek en een lichamelijk onderzoek. Het gebruik van echografie is van cruciaal belang om een nauwkeurige diagnose te stellen en de exacte locatie van het behandelgebied te bepalen. Zodra de diagnose is gesteld en shockwave therapie is geïndiceerd, wordt het behandelgebied blootgesteld aan korte shockwave impulsen. Een gel wordt eerst aangebracht op het behandelgebied. Vervolgens wordt het shockwave behandelpistool op de huid geplaatst en worden de shockwaves toegediend terwijl kleine ronddraaiende bewegingen worden gemaakt. Elke sessie duurt ongeveer 15 minuten. De behandeling wordt een- of tweemaal per week uitgevoerd.
- Behandeling zonder gebruik van medicatie of chirurgie.
- Korte behandelduur (gemiddeld 15 minuten per sessie).
- Uitstekende resultaten na gemiddeld 5-6 behandelingen.
- Focus op het behandelen van de onderliggende oorzaken in plaats van de symptomen.
- Snelle vermindering van pijn en verbetering van mobiliteit binnen enkele dagen.
- Minimale bijwerkingen; mogelijke lichte roodheid of zwelling direct na de behandeling.
- Dankzij shockwave therapie kan het vermijden van een injectie of operatie mogelijk zijn.
Een Shockwave behandeling wordt beschouwd als onderdeel van reguliere fysiotherapie en wordt daarom vergoed door de aanvullende verzekering. Echter, vanwege de hoge kosten van de shockwave apparatuur, zijn we genoodzaakt een eigen bijdrage in rekening te brengen voor onderhoud en materiaalkosten. Voor elke shockwave behandeling wordt een supplement berekend:
- Radiale shockwave: €15 per sessie
- Gefocusseerde shockwave: €30 per sessie
Indien u geen aanvullende verzekering heeft voor fysiotherapie, betaalt u naast het supplement ook de reguliere kosten voor een zitting.
Contactgegevens
Neem contact op: